Voor wie geldt het gebruikelijk loon?
De gebruikelijk-loonregeling geldt voor iemand die werkt voor een vennootschap of coöperatie waarin hij of zij, of diens fiscale partner, een aanmerkelijk belang heeft.
Je bent aandeelhouder met een aanmerkelijk belang wanneer je (eventueel samen met fiscaal partner):
- Minimaal 5% van de aandelen hebt in een vennootschap;
- Rechten hebt om voor minimaal 5% aandelen in de vennootschap te kopen;
- Winstbewijzen hebt om voor minimaal 5% van de jaarwinst (of van een uitkering bij liquidatie) van de vennootschap te krijgen;
- Minimaal 5% stemrecht hebt in de algemene vergadering van een coöperatie of een vereniging op coöperatieve grondslag.
Hoe bepaal de je hoogte van het gebruikelijk loon?
Iemand met aanmerkelijk belang moet een loon ontvangen dat gebruikelijk is voor de werkzaamheden die hij/zij verricht. De gebruikelijk-loonregeling bepaalt de hoogte van het loon van de algemeenbelanghouder.
De hoogte van het gebruikelijk loon is het bedrag dat het hoogste is van de volgende bedragen:
- 100% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
- Het loon van de meestverdienende werknemer van de vennootschap of verbonden vennootschap;
- Een minimumbedrag, vastgesteld door het Ministerie van Financiën. Voor 2024 en 2025 is dit bedrag vastgesteld op € 56.000,-.
Mag het loon ook lager uitvallen?
In een van onderstaande gevallen mag het loon op een lager bedrag vastgesteld worden:
- Als aannemelijk gemaakt kan worden dat het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager is dan € 56.000,-. Dan stel je het loon vast op het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.
- Je maakt aannemelijk dat het loon uit die meest vergelijkbare dienstbetrekking lager is dan het loon van de meestverdienende werknemer. Je stelt het loon dan vast op het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking.
- Bij een structurele verliessituatie waarbij de continuïteit van de onderneming in gevaar komt. In dit geval mag het gebruikelijk loon zelfs onder het minimumloon worden vastgesteld.
- Je mag ook uitgaan van een lager loon als het gebruikelijk loon door het opstarten van de onderneming niet betaald kan worden, bijvoorbeeld door grote investeringen of een lage cashflow. Dit geldt voor maximaal 3 jaar nadat de vennootschap of coöperatie inhoudingsplichtig wordt. Uitgangspunt is dat het gebruikelijk loon dan niet lager is dan het wettelijk minimumloon voor het aantal uren dat de algemeenbelanghouder werkt.
Waar houd je nog meer rekening mee?
Pensioenopbouw.
Een (tijdelijke) wijziging van het gebruikelijk loon heeft gevolgen voor de pensioenopbouw.
Werken voor meerdere concernonderdelen.
Werkt de algemeenbelanghouder voor meerdere concernonderdelen vanuit een management-bv? Dan mag het gebruikelijk loon bepaald worden op basis van alle werkzaamheden die voor het concern worden verricht. Dit hoeft dus niet apart per vennootschap te worden vastgesteld.
Verschillende loonbestanddelen.
Ontvangt de algemeenbelanghouder naast loon ook andere inkomsten, zoals pensioen, lijfrente of een WIA-uitkering? Hiermee houd je geen rekening bij het vaststellen van het gebruikelijk loon. Ook niet als de werknemer deze uitkeringen uit de bv ontvangt.
Het loon voor de gebruikelijk-loonregeling is het loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen. Dit is dus inclusief loon in natura, zoals de bijtelling voor privégebruik auto, en na toepassing van de wettelijke vrijstellingen, zoals de vrijstelling van pensioenpremie. Ook de loonbestanddelen die zijn aangewezen als eindheffingsloon en onder de werkkostenregeling vallen hieronder.