Hoeveel vakantiedagen uw medewerkers krijgen, hangt af van de afspraken die hierover gemaakt zijn (bijvoorbeeld in de CAO of een individuele afspraak in de arbeidsovereenkomst).
Onderscheid tussen wettelijk- en bovenwettelijk verlof.
De vakantiedagen bestaan uit wettelijk verlof (de minimale, wettelijke vakantiedagen van vier keer de arbeidsduur per week), en bovenwettelijk verlof (alles daarboven). Bij een medewerker met een fulltime dienstverband van 40 uur per week komt dit neer op 20 wettelijke verlofdagen, of 160 wettelijke verlofuren. Alles wat de medewerker méér krijgt aan vakantiedagen, valt onder bovenwettelijk verlof.
Geldigheid.
De geldigheid van het wettelijke verlof verschilt van het bovenwettelijk verlof. De wettelijke verlofdagen vervallen 1,5 jaar na toekenning, de bovenwettelijke verlofdagen vervallen 5 jaar na toekenning. Dit betekent dat de toegekende wettelijke verlofuren of verlofdagen van 2023 vervallen per 1 juli 2024.
Houd de werk-prive balans in de gaten.
Je bent als werkgever niet verplicht om het vervallen verlof daadwerkelijk af te boeken. Maar het is wel een middel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat medewerkers een zogenaamd ‘verlofstuwmeer’ opbouwen. Daarnaast is het voor zowel de werknemer als de werkgever belangrijk om een goede werk-prive balans in stand te houden. Dit kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het voorkomen van uitval door ziekte. Het stimuleren van het tijdig en regelmatig opnemen van de vakantiedagen is belangrijk, dus wijs uw werknemers hier gerust op!
Loonpunt kan u helpen.
Wij kunnen in Loket het verlof van uw medewerkers precies voor u bijhouden. Een makkelijke en inzichtelijke tool geeft u 24/7 toegang tot uw loon- en verlof gegevens. Wilt u dit ook? Wij helpen u graag verder.